Slaapapneu

Last van slaapapneu? Maak snel een afspraak

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij er sprake is van het stoppen met ademen tijdens het slapen. Een apneu is het tijdelijk stoppen van de ademhaling, medisch spreken we van een apneu als het langer dan 10 seconden duurt. Het is vrij normaal om af en toe een apneu te hebben. Wanneer een apneu meer dan 5 keer per nacht voorkomt, kunt u hier echter hinder van ondervinden en is het verstandig om de slaapapneu te behandelen.

Ademstilstand kan veroorzaakt worden doordat tijdens de slaap de spieren ontspannen. De tong en weke delen in de keel blokkeren dan de ademhaling. We spreken in dit geval van het Obstructief SlaapApneuSyndroom (OSAS). Een ademstilstand kan ook ontstaan wanneer uw hersenen te weinig prikkels geven om te ademen. We spreken in dat geval van het Centraal SlaapApneuSyndroom (CSAS). OSAS komt het meeste voor.

Slaapapneu, ook wel OSAS genoemd, OSAS staat voor Obstructief Slaap Apneu Syndroom en komt bij gemiddeld 4% van de mannen voor en bij 2% van de vrouwen in Nederland.

Slaapapneu kan vaak verholpen worden. Maak nu gratis een online afspraak. Wij kunnen dan met u bespreken wat wij voor u kunnen betekenen.

Afspraak maken

Er is pas sprake van OSAS wanneer u vaker dan 5 keer per uur zo’n ademstop heeft. Dit Syndroom gaat vaak gepaard met snurken.

Door een apneu kan het voorkomen dat de hersenen even te weinig zuurstof krijgen.

Indien de hersenen te weinig zuurstof krijgen geven ze een soort noodsignaal af. Door dit noodsignaal slaapt u minder diep of wordt u zelfs helemaal wakker. Het noodsignaal zorgt ervoor dat de spieren rondom de luchtweg aanspannen en de luchtweg weer wordt vrijgemaakt. Vaak is de tong de grote boosdoener, deze verslapt en valt in de luchtweg, waardoor deze wordt afgesloten (obstructie). In veel gevallen merkt men dit eigenlijk niet en slaapt men gewoon weer door, maar door de constante lichte slaap onderbrekingen komt men niet in diepe slaap en zal een men daardoor een minder goede nachtrust hebben, wat op termijn weer kan leiden tot chronische vermoeidheid overdag

Symptomen die zich mogelijk voordoen bij slaapapneu:

 • Oververmoeidheid overdag
 • Vaak wakker worden in de nacht
 • Vaak naar het toilet gaan in de nacht
 • Hoofdpijn hebben na het wakker worden
 • Een slecht geheugen en concentratieproblemen
 • Stemmingswisselingen
 • Een droge mond bij het ontwaken
 • In de nacht snurken met lange uithalen
 • Steeds wakker worden en niet in een diepe slaap komen
 • Onrustig slapen
 • Niet uitgerust wakker worden
 • Impotentie bij mannen

Diagnose:

Voor een diagnose van slaapapneu is het noodzakelijk om contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts zal u verwijzen naar een slaapspecialist. De slaapspecialist zal een slaaponderzoek uitvoeren.

Tijdens dit onderzoek wordt gemeten in hoeverre er sprake is van slaapapneu. De mate van slaapapneu wordt weergegeven in een indexcijfer (AHI). Dit cijfer geeft aan hoeveel blokkades (apneus) of bijna-blokkades (hypopneus) u per uur heeft.

Slaapapneu kan vaak verholpen worden? Maak nu gratis een online afspraak. 

Afspraak maken

De MRA

MRA staat voor Mandibulair Repositie Apparaat en is de meeste effectieve snurk oplossing, in 97% van de gevallen stopt het snurken.

De SPT

SPT staat voor Slaap Positie Therapie, dit is een snurk oplossing bedoeld voor rugsnurkers. Het apparaatje dat op de borst wordt gedragen, trilt in rugligging.

De PSG

PSG staat voor PolySomnoGrafie en is een slaaponderzoek waarbij verschillende fysiologische parameters tijdens de slaap van de patiënt opgenomen worden.